http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Vloeibaar voedsel

25 september 2017    Redactie    trends drinks

Van hype naar revolutie?

Voorlopig waren ze enkel populair in Amerikaanse diëten: de zakjes, pakjes en shakes met voedselvervangers. Toch proberen ook Nederlandse bedrijven in te zetten op de trend van vloeibaar voedsel: het scheelt een pak (bereidings)tijd en uiteindelijk krijgt de consument toch de juiste voedingsstoffen binnen …

 

Efficiëntie ten top

Jimmy Joy, een Nederlandse spin-off van Soylent (de bekendste Amerikaanse maaltijdvervanger) is sinds kort ook in enkele supermarkten verkrijgbaar, toch werd het moederproduct aanvankelijk enkel online aangeboden. De doelgroep waarop de producenten van Soylent mikten, hadden geen tijd te verliezen. Niet om te smeren en te koken, maar ook niet om naar de winkel te gaan. Een schepje poeder met een scheutje water erbij en schudden voor gebruik. Het verbaast je wellicht niet dat Soylent in een mum van tijd erg populair geworden is in Siliconvalley?

Astronautenvoeding met een smaakje

Voor 6 euro koopt de consument een pakket met mengbekers, maatschepjes en 535 g poeder. Een hoeveelheid goed voor drie maaltijden per dag. Gebruikers maken tegenwoordig de keuze tussen smaken als vanille, chocolade, koffie, aardbei en banaan; een uitbreiding op het smakenassortiment dat er kwam nadat Soylent van foodrecensenten het verwijt kreeg naar karton te smaken.

Ode aan functionaliteit

Schakelen we met zijn allen over naar vloeibaar voedsel? Natuurlijk niet. Niemand houdt het vol zonder textuur en structuur, zelfs sporters of overbezette businesslui niet. Je kunt het pure voedzame aspect van maaltijdvervangers echter wel beschouwen als een aanklacht tegen de foodcultuur waarin bepaalde chefs, lokale producten en streken heilig worden verklaard.

Herkomst en transparantie

De aanhangers beschouwen de maaltijdvervangers als een goedkope en eenvoudige manier om alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen te krijgen zonder echt te hoeven kauwen. Al weet je zelden wat er in de shake zit, tenzij je de E-nummers op het label volledig ontrafelt. In plaats van verbinding met onze voeding te krijgen, zorgen de producenten van Soylent en Jimmy Joy voor een disconnectie met verschillende (fysieke) basisbestanddelen van een maaltijd.

Sociale aspect

Critici van de maaltijdvervangers beweren dat ze na het uitproberen vervreemd raakten van hun sociale leven. Met een beker in de hand wordt een gezellig etentje onder vrienden plots helemaal anders. Vanuit dit standpunt is eten zo veel meer dan de optelsom van verschillende voedingsstoffen.  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
Design & Mood

Voor één keer wijken we af van het brengen van food als inspiratie. Het interieur...

De geheimen van New York

New York City: dé metropool waar de nieuwste foodtrends en -concepten bedacht en ontdekt...

De smaak van Tomorrowland

Eten en drinken staan op festival Tomorrowland - naast muziek - centraal in de beleving van de...

Het begin van iets beters

Goed genoeg is niet meer voldoende. Met een review van zeven op tien ben je gedoemd tot falen....

Hotspots New York

Dit is een nieuwe veganistische standaard. Beyond Sushi serveert traditionele Japanse...

Duurzaam Design

Silo in Brighton, Engeland is een no-waste restaurant, brouwerij, bakkerij en koffiezaak...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

lowcarb.eachday @lowcarbeachday
"Such a cute (& spooky of course) #halloween treat!! #lowcarb #keto #foodinspiration https://t.co/Fmk4PgO8Xc"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"One. Million. Meals. Incredible really. Chef @chefjoseandres is a hero. #foodinspiration https://t.co/kexKQaeEal https://t.co/zE0bNsElwU"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @dougkoob: Thank you @foodinspiration team for an incredible Amsterdam concept and trend tour! #gobybike… https://t.co/rEwYK6ra4H"

Doug Koob @dougkoob
"Thank you @foodinspiration team for an incredible Amsterdam concept and trend tour! #gobybike… https://t.co/rEwYK6ra4H"

Monica Pellegrino @MatkovichAnna
"RT @enriquefigee: Lunchtime bij @foodinspiration Days ! #fidays https://t.co/kLnv06kAej"

🏴‍☠SpookyPirateAna @anatlus89
" @Pinterest: #Pizza made me smile at work lunch today #foods #foodinspiration #foodie #foodporn #purplehair #te… https://t.co/MVu8sa0dww"

Ethereal Heart Fdn @EHFoundation237
"RT @anatlus89: #Pizza made me smile at work lunch today #foods 🍕 ❤️ 🍕 ❤️ #foodinspiration #foodie #foodporn #purplehair #tealhair… https://… "

🏴‍☠SpookyPirateAna @anatlus89
"#Pizza made me smile at work lunch today #foods 🍕 ❤️ 🍕 ❤️ #foodinspiration #foodie #foodporn #purplehair #tealhair…… https://t.co/3BjwwJoJo8"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Tagliatelle with porcini, basil and shaved parmigiano reggiano. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/XXObVv8blD"

Michiel @Michielstweets
"So true... The End of good enough... is the new trend in the market. #foodinspiration https://t.co/AAaGmasf1t"