http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het einde van de kelner

16 januari 2013    Jord Althuizen   

Jord Althuizen blogt: het einde van de kelner.

“Over tien jaar bestaat de kelner niet meer” las ik laatst in een artikel waarin technologie bejubelend werd gepresenteerd als oplossing voor dat ‘lastige’ personeel. Personeel dat steeds duurder wordt, vaker ziek zou zijn en niet langer te motiveren is om optimale service te bieden. De oplossing lag volgens de schrijver in zoveel mogelijk processen bij de gast te leggen. Al typend op tablets en smartphones bepaalt deze zelf wanneer hij wat bestelt zonder te hoeven wachten tot hij eindelijk de aandacht van de medewerker heeft. De ultieme vrijheid.

Wie om zich heen kijkt ziet inderdaad de opmars aan horecagelegenheden die met digitale systemen het bestelproces automatiseren. Het succesvolle Duitse Vapiano laat gasten zelf hun eten bestellen en ophalen aan counters waar met individuele digitale kaarten de rekening wordt bijgehouden. Het Londense Inamo gaat weer een stuk verder en projecteert de interactieve menukaart op tafel en laat je via de webcam zelfs in de keuken kijken waar je bestelling blijft. De nieuwste generatie technologiegedreven restaurants zoals Baracca in Hamburg bieden complete e-menu’s aan. Tablets als menukaart waar gerechten in prachtige foto’s voorbij flitsen en voorraden en menuprijzen aan elkaar gekoppeld zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en efficiency en rendement schieten door het dak. Maar is er niet een keerzijde aan al dit getyp en geswipe?

Zelf heb ik altijd al mijn bedenkingen gehad bij restaurants die met handheld POS-systemen werken. Hierbij wordt oogcontact tijdens het bestellen namelijk vervangen door een blik naar beneden van een medewerker die druk zoekt in submenu’s op het scherm. Het bevestigende vriendelijke knikje van ‘ik heb uw bestelling’ is ingewisseld voor een harde demonstratieve tik op de send-knop.

Contact, dat is toch waar de horeca om draait? Contact met tafelgenoten, contact met het personeel, contact met mensen. Het is immers de menselijke touch die verwachtingen kan overtreffen. Een bedieningsmedewerker die de juiste suggestie doet door een goede inschatting van de persoon die hij bedient. Een barmedewerker die zijn signature cocktail afstemt op de smaakvoorkeur van zijn gast. Een gastheer die je verrast met iets extra’s omdat hij lucht heeft gekregen van de speciale gelegenheid waarom je die avond bij hem bent. Voorbeelden van warme, emotioneel geladen menselijke interactie die geen systeem, hoe efficiënt en kostenbesparend dan ook, kan vervangen. Dus laat ons de  mogelijkheden die de hedendaagse technologie te bieden heeft goed benutten, maar laat de kelner niet uitsterven.  
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"