http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Duurzame schol

27 mei 2013    Nick Twaalfhoven   

Schol, bijna was deze vis uit de supermarkt verdwenen. Nick Twaalfhoven voer mee op het schip van visser De Boer om te zien hoe zij deze platvis vangen.

'Daar gaan we dan, op weg naar Denemarken om met ‘s werelds duurzaamste vissersboot mee te varen en te vissen. Gelukkig konden we meerijden met Jan de Boer, oudste zoon van het grootste vissers- en familiebedrijf van Urk. Jan is 49 jaar oud, heeft acht broers en tien zussen (!). Zodoende is het leidinggeven er met de paplepel ingegoten. 


Met 180 kilometer per uur scheurden we door Nederland richting Duitsland. Jan vroeg ons of we een probleem hadden met hard rijden, want anders zouden we nooit ergens komen verzekerde hij ons. Nee hoor, zolang ik niet de bekeuring hoef te betalen, was mijn antwoord. Het woord bekeuring had nooit mogen vallen, want verhaal na verhaal volgde over hoe Jan onterecht steeds bekeuringen kreeg. Jan kan namelijk niet tegen blauw. Blauw doet zijn hart sneller kloppen en zijn bloed sneller koken. 
Vijf uur en 800 kilometer later kwamen we aan in Thyborøn, Denemarken.
 

Begonnen met houten bootjes werd het bedrijf opgebouwd tot het grootste visserijbedrijf van Urk met meerdere grote boomkorschepen. Enorme kennis van de zee en de visserij is binnen de familie De Boer aanwezig, van vader op zoon doorgegeven. Tot er in 2006 een radicale omslag nodig bleek. De steeds groter geworden schepen met steeds zwaardere motoren bleken niet meer het rendement op te leveren dat nodig was voor een gezonde bedrijfsvoering.
 

Onder leiding van jongere broer, Louwe de Boer werd een veranderingstraject ingezet waarbij de boomkorvisserij radicaal werd afgezworen. Twintig visserij moest het worden, de schepen werden omgebouwd en in 2007 kon een nieuwe start worden gemaakt. Een compleet andere visserijmethode moest worden uitgeoefend zonder de nodige ‘know how’ in de familie. Door hun enorme ervaring en hulp van enkele Deense vissers, viste de familie binnen korte tijd weer als vanouds.

Mooie schol van zeer hoge kwaliteit werd in de visafslag gezet. Duidelijke verbeterde kwaliteit ten opzichte van de eerder gevangen schol met de boomkorvisserij. De industrie had er echter geen cent meer voor over.
 
Opnieuw was het Louwe de Boer die het initiatief nam om dan zelf de schol te gaan ‘vermarkten’. Dit was het begin van Ekofish Group. De scholfilet dreigde echter volledig uit de supermarkt te verdwijnen in verband met de code rood van onder andere het Wereld Natuur Fonds. Louwe de Boer startte een discussie met deze organisaties. Op basis van deze discussie besloot Louwe de Boer om het MSC-traject in te gaan. Ekofish Group werd de eerste aanbieder van MSC-gecertificeerde schol van de eigen schepen. Nu is het aan mij om deze duurzame schol middels een mooi concept,  bij jullie in de pan te krijgen.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"