http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het goede moedersyndroom

20 juni 2013      

Thomas Luttikhold is waste watcher, maar dat betekent helaas niet dat hij zelf nooit teveel eten weggooit...

Zelf moet ik er niet aan denken om een kleine koter al schreeuwen en tierend rond mijn middel te hebben. Nee, bij dit idee krijg ik spontaan de kriebels. Het ouderschap moet nog maar even wachten. Het moederschap zal om overduidelijke redenen al helemaal op zich laten wachten. Toch maak ik mij schuldig aan het ‘goede moedersyndroom’. Dit syndroom is geen indicatie om moeders het label goed of slecht te geven. Integendeel, dit syndroom heeft niks met moeders te maken. Ik ben niet de enige met dit syndroom, vele cateringbedrijven hebben het zonder dat ze er weet van hebben.

Gevulde kalkoen met kerstmis
Het ‘goede moedersyndroom’ is wat psychologen de onbewuste drang naar overdreven zorg voor naasten noemen. In voedselverspillingtaal leidt dit tot altijd net ietjes meer dan nodig is. Zoals bij een buffet. Stel je toch eens voor dat de gasten niet genoeg voedsel zouden krijgen. Echter, hoe vaak komen gasten zo vol als een kalkoen met kerstmis terug van een buffet? Over kerstmis gesproken, dit is de tijd dat het ‘goede moedersyndroom’ floreert. De overvolle tafels met voedsel en het ‘stouwen zonder kauwen’ is denk ik bij bijna iedereen bekend. We zouden maar te weinig lekkernijen krijgen…

Oerinstinct
Of je het nu wilt of niet, jij en ik maken ons beide schuldig aan het ‘goede moedersyndroom’. Je ontkomt er niet aan, dit syndroom zit al in ons systeem sinds de oertijd. De vader des ‘grots’ kwam namelijk niet thuis met vier geproportioneerde biefstukjes, maar met een heel everzwijn. Sowieso wanneer de mannen op jacht gingen verkozen ze liever het everzwijn boven het konijn. Want ja, stel je toch eens voor dat je te weinig voedsel had. Het essentiële verschil tussen ons en de oermens is dat dit voor hen een bittere noodzaak was om te overleven.

Ik als goede moeder
Laatst toen ik een rodekoolsalade op een barbecuebuffet moest zetten, was het even spannend of deze in de smaak zou vallen. Niet alleen de gasten gingen met volle buikjes naar huis, maar ook de groene containers werden rijkelijk gevuld. Als ‘waste watcher’ gaat dit tegen mijn principes in en moest ik maar een oogje dicht knijpen. Misschien lijd ik toch meer aan het ‘goede moeder syndroom’ dan ik zelf dacht.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"