http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Passie, modewoord of nastreefbaar doel?

24 juni 2013      

Passie, modewoord of nastreefbaar doel? Blogger Thierry Bronchart deelt zijn mening.

Passie, modewoord of nastreefbaar doel?

Overal hoor ik over gepassioneerde ondernemers, lees ik op websites “gedreven door passie”, vragen managers meer passie bij hun medewerkers. Ownership, weet je wel. Maar hoe doe je dat, je passie volgen? Wat maakt dat die persoon het wel doet en een ander niet? Wanneer weet je dat het moment er is? En vooral, waarom zou je dit überhaupt wel doen, je passie volgen? Niemand die geïnteresseerd is in het zoveelste new food concept, toch? Een nieuwe trendy koffiezaak? Hebben we al gehad. Een combo design en food zaak? Mja, ok. De eerste food market in België? ’t Zal nooit zo goed zijn als het originele. Een wassalon? Een pop-up store? Pfff.

Pieter Taelman ging er voor, zijn passie volgen. Hij liet zijn functie als internationaal topmanager in een textielbedrijf vallen om kaasmaker te worden. Een jaar later is het omzet van de Vierhoekshoeve te Gijzenzele verachtvoudigd en levert hij kazen aan de beste affineurs van België en buitenland. Zijn geheim? “Ik wil geen kazen maken die al bestaan en die iedereen kent.” En passie? Dat woord heeft hij nooit uitgesproken.

Het is niet dat Pieter Taelman er uit 100% vrije wil aan begonnen is. Omstandigheden verplichtten hem om in de familiezaak bij te springen. ’t Was maar tijdelijk. En dan gebeurt het: je ploft je ’s avonds neer in de sofa, je bent kapot. Het is niet zo’n vermoeidheid dat je doet snakken naar stilte, naar je hoofd leegmaken, naar een “klop-en-smijt” actiefilm die je doet dromen van heldendom. Neen, het is dat gevoel zoals wanneer je een “boerke” laat nadat je goed gegeten hebt, wanneer je je eerste aperitief neemt op je eerste vakantiedag op een zonnig terras met vrienden en familie. Wanneer je die allereerste zelfgemaakte (en gelukte) kaas in je handen houdt. Dat moment waarop je stil diep van binnen toegeeft dat je goed bezig bent.

Gepassioneerde ondernemers zijn vooral met zichzelf bezig. Akkoord, ook met hun vak, maar een tikkeltje egoïstisch. Volledig vastgebeten in hun product of dienst lijken ze de wereld om zich heen te vergeten. Toch vinden we hen zo cool, blijven we hen volgen, willen we van hen leren, inspireren ze ons. Ze doen dingen waar van je zou denken: right, dat ga nooit werken. En toch slagen ze. Als dat blinde vertrouwen in je eigen succes, reëelof niet, passie heet dan is dat toch het najagen waard? Waarom? Omdat het kan! En daar binnenkort meer over in het komende Food Inspiration Magazine.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"