http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Wat nou zielig?!

17 juli 2013    Jord Althuizen   

De ongezouten mening van redacteur Jord Althuizen over wat er echt 'zielig' is.

Gek word ik er van! Soms kwaad, meestal radeloos. Dan sta ik met gekromde tenen en gebalde vuisten mijn frustratie weg te slikken en beleefd te lachen. Je kunt als professionele cateraar immers niet toegeven aan je diepgewortelde wens om meteen je ongezouten mening in het gezicht van je bron van onvrede te vocaliseren. Waar het om gaat? Een varken aan het spit.Een heel varken knisperend boven een houtgestookt vuurtje blijkt namelijk spontane reacties op te roepen die duidelijk in twee categorieën onderverdeeld kunnen worden. Zo heb je de kreten die de waardering voor het bourgondische aspect van de authentieke bereiding belichten en geluiden van afkeer: de ‘oh wat zielig’ opmerkingen. Met die laatste heb ik toch wel wat problemen, maar dat heb je inmiddels wel door denk ik.
 
Wat mij het meeste stoort is niet de opmerking an sich, die kan ik redelijk makkelijk naast mij neerleggen. Als je het eten van dieren zielig vindt kan ik daar alle begrip voor opbrengen, ieder zijn ding en dan ben je vegetarisch. Maar nee, toch niet! Want op mijn vraag of die ‘oh, wat zielig’-roeper inderdaad een op planten gebaseerd dieet verkiest krijg ik steevast het antwoord: ‘Nee hoor, maar zo’n biggetje is toch wel heel confronterend.’ En dat is dus waar mijn tenen spastische bewegingen in mijn schoenen van maken en mijn glazuur van de tanden knarst. Kennelijk weten we niet meer waar ons eten vandaan komt. En het blijkt dat voor een groot deel van de mensen geldt dat zij dit ook niet willen weten. Zij geven de voorkeur aan anonieme, schoongemaakte en vaak gehakte en opnieuw aan elkaar geplakte stukjes vlees in steriele verpakkingen die iedere verwijzing naar de bron verdoezelen. Dat deze ‘producten’ veelal gemaakt zijn van in de bio-industrie opgegroeide dieren die daadwerkelijk een als ‘zielig’ te bestempelen leven hebben gehad is daardoor niet meer zichtbaar. Wat je niet weet kan je immers ook niet deren.
 
Zelf sta ik op de spreekwoordelijke zeepkist voor een andere richting. Laten we het maar de ‘dit is waar je eten vandaan komt’-richting noemen. Van dat varkentje wat in zo’n vijf uur draaien wordt omgetoverd in een heerlijk feestmaal weet ik namelijk exact waar hij vandaan komt, wat hij heeft gegeten en waarom zijn krulstaartje er nog wel aan zit. Een leven dat eerder als ‘goddelijk’ bestempeld mag worden dan ‘zielig’. Bovendien besef ik mij door zijn ongehakte, onversneden en ongereconstrueerde vorm extra goed dat ik hier met een ooit levend dier te maken heb. Een besef dat er voor zorgt dat ik er alles aan zal doen om ieder stukje tot zijn recht te laten komen als voeding. Respect voor het dier noem ik dat. Een bakje met een houdbaarheidssticker gooi je toch iets makkelijker weg als de datum is verstreken. Mijn frustraties heb ik tegenwoordig maar omgezet in energie om dingen te veranderen.  Vanaf mijn spreekwoordelijke kratje vraag ik daarom tegenwoordig aan de zieligroeper enkel nog maar: ‘Wat is er nou zielig?’ Daarmee wil ik de dialoog over de oorsprong van voeding geduldig aangaan in een poging als culinair profeet mensen te bekeren tot een houding waarbij ze weer in contact staan met de oorsprong van hun voeding. Want dat blijkt keer op keer hard nodig te zijn.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"