http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Kip: de nieuwe burger?

25 september 2013      

Redacteur Thierry Bronchart over de trend van chicken houses.

De Chicken houses zijn in Amerika en Engeland aan een ware opmars bezig, in die mate dat trendwatchers voorspellen dat ze volgend jaar populairder zullen zijn dan steakhouses. Deze veronderstelling baseren zij op de toename van 'chicken focused' restaurants, vergelijkbaar met die van gourmet burgers.
 
De populariteit van de 'chicken houses' is deels te verklaren door de stijgende prijs van kwalitatief goed rundsvlees. De meerjaren droogte in de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat de prijzen tot een historische hoogte zijn geklommen. Vorig jaar hebben de veehouders diep in hun bestand gesneden - sommigen hebben zelf hun hele kudde geliquideerd. Dat zorgde ervoor dat het aantal runderen in de VS tot onder het desastreus niveau van de jaren '50 kwam en de aanslepende droogtes van dit jaar beloven niet snel beterschap. Met gevolg dat de prijs van rundsvlees verder zal blijven stijgen.
 
Nostalgie
Anderzijds roept roasted chicken een bepaalde nostalgie op. Gebraden kip is één van de zondagsgerechten bij uitstek en is waarschijnlijk voor die reden mijn absoluut favoriet gerecht: thuis met familie, zelfbereide appelmoes - met de appels uit de tuin van de buurman - heerlijke kroketjes erbij. Wie heeft zoiets niet meegemaakt?
 
Een ander belangrijk element is het aantal veranderingen dat de 'kip-wereld' de laatste tijd heeft gekend. Dit voorjaar publiceerde het John Hopkins Center for Liveable Future een studie over de risico's van het gebruik van arsenicum in de dierlijke landbouw in Amerika. Dit en soortgelijk nieuws duwt de consument steeds meer naar hormonen-vrij, antibiotica-vrij en andere additieven-vrij gevogelte, liefst uit vrije loop. De roep om 'eerlijk' vlees speelt natuurlijk in de kaart van de nieuwe generatie uitbaters. 'Chicken houses' zoals Yardbird focussen hun communicatie volledig op dit item. 
 
Fried chicken ice-cream
Daarnaast zijn chefs steeds meer op zoek naar nieuwe technieken om het vlees te bereiden. Slow cooking is in, maar evenzo 'broiling' - heel kort garen op heel hoog temperatuur - braiseren, frituren en stomen. Combineer dat met de invloeden uit New Asian en Latin American Cuisine en je krijgt immens veel mogelijkheden. Neem nu 'fried chicken ice-cream'. Euh, fried wat? Yep... echt eens proeven!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"