http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Gedraag je!

29 mei 2014    Frank Lindner   

De klant is koning, maar in de foodbranche en horeca gedragen sommige gasten zich als dictatoriale keizers. Wie betaalt bepaalt? Gelukkig kan het ook anders…

'Na een diner bij restaurant Fäviken van chef-kok Magnus Nilsson stond ik de volgende ochtend beduusd en met wat vraagtekens rond het hoofd na te genieten. Afgezien van al het moois en lekkers uit de directe omgeving op het bord, viel mij de stijl van het runnen van het restaurant op. Een avond uit eten ging er daar compleet anders aan toe dan ik tot dan toe was gewend.'

Tempo
'“Het aperitief wordt om 19.00 uur geserveerd, en dat is dus niet om 19.10 uur”, vertelde een gastheer. Klokslag zeven uur ging het los. Kort op elkaar kwamen de amuses. Daarna gingen de 12 couverts verder in de eetzaal op de eerste verdieping voor het menu. Alles kwam apart, in paren, of per drie items op tafel. Alles in een strak afgemeten tempo.

Iedere keer dat er iets voor onze neus stond, nam Nilsson plaats in het midden van de eetzaal. Hij klapte twee keer in zijn handen, doorbrak daarmee alle tafelgesprekken, eiste de aandacht op. Daarna gaf hij vol overgave uitleg wat we gingen eten, hoe het was bereid, en hoe we dit het beste konden eten. Om 21.30 uur zaten we aan de koffie. Alle 26 items (denk niet meer in gangen!) in 2,5 uur tijd. Geen pauze tussen voor-items, hoofd-items en dessert-items. Ik was compleet overrompeld door de cadans.'

Respect
'Achteraf kan ik niet anders dan concluderen dat wij werkelijk ‘te gast’ waren bij Fäviken. En dat daarbij van ons wel het één en ander aan respect werd verlangd. Dus niet te laat komen voor het arrivé, ook al heb je er een wereldreis opzitten om er te komen. Laat je vooraf niets weten, dan kom je, als je meer dan een half uur te laat aankomt, er niet meer in. Als je het toevallig wel hebt laten weten, dan mag je via een buitentrap nog naar de eetzaal. Zonder aperitief en amuses, loop je dan een walk of shame. En slecht nieuws voor verstokte rokers… Die hebben zich maar 2,5 uur te beheersen!

Gasten die respect weten op te brengen voor eten en drinken, weten wat voor energie en passie er mee is gemoeid, en willen hiervoor bovendien nog met plezier het nodige betalen. Het is de omgekeerde wereld ten opzichte van hoe gasten zich nu gedragen. Zonder respect en met de hand op de knip. Met de juiste filosofie en instelling, is de wereld in beweging te zetten. Zoals in Zweden.'

Reizen voor eten?
Wil je meer zien en lezen over Food Tourism? Dat komt mooi uit. Editie 87 van Food Inspiration Magazine staat in het teken van dit onderwerp! Meld je aan en mis geen editie!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"