http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Ode aan de bal

3 juni 2014    Frank Lindner   

Voordat ik mijn loftrompet over de gehaktbal afsteek, eerst een spijtbetuiging.

Als kleine jongen deed ik niets liever dan de zorgvuldig gedraaide gehaktballen van mijn moeder, ouders van vriendjes en vriendinnetjes en oma’s direct tot ragfijn gehakt te prakken zodra ze op mijn bord kwamen. Het eindresultaat was steevast een brij van aardappel, rode kool, ex-ballen, jus en een kwak appelmoes.

Gehaktbalfans
Hoewel de tegengeluiden steeds luider worden, voert vlees nog altijd de boventoon. Qua opkomst van nieuwe foodconcepten leggen vegabars en saladerestaurants het af tegen hotdogtenten, hamburgerrestaurants, en gelegenheden voor gehaktbalfans.
Ron Blaauw opende onlangs hotdogzaak ‘The Fat Dog’. Hamburgerrestaurants als ‘Burgermeester’, ‘Burgerbar’ en ‘Meneer Smakers’ neigen met het openen van nieuwe vestigingen steeds nadrukkelijker naar ketenvorming.

Van hoog tot laag
En dan is er nog de opkomst van de gehaktbal, van hoog tot laag culinair gezien. Food Inspiration’s eigen Wim Ballieu heeft sinds jaar en dag ‘Balls & Glory’ in Gent, Antwerpen en Brugge. In Amsterdam kennen we ‘Meatballs’ en in Woudrichem ‘Bal-dadig, since 2012’. Het recept van de personeelsgehaktballen van De Librije wordt uitbundig gedeeld op internetforums. Tijdens de Europese finale om de Bocuse d’Or serveerden Jan chef Smink en commis Lars Aukema een gastronomisch hoogstaande gehaktbal aan een jury van internationale, gelauwerde chefs. Jaarlijks wordt bovendien door De Telegraaf de wedstrijd om de Gouden Gehaktbal georganiseerd.

Bal-bier pairings
Afgelopen weekeinde kwam ik tijdens Restaurantday terecht bij de drie mannen achter het (eenmalige?) pop-up restaurant We’ve Got Balls. In Utrecht serveerden ze voor 10 euro per persoon drie bijzondere ballen. Met geslaagde bier-bal pairings. Eén bal was gemaakt van kippendijvlees en was gelegd op een parmezaan-knoflookcrème. Erbij een glaasje Urthel Saissoniere. De tweede bal was van vlees van de Utrechtse paardenslager Van Beek. ‘Gemaakt met paardenvlees, zodat we zeker zijn dat we geen koe serveren’, stond er gekscherend op de placemat bij. Erbij kwam een sausje van stroop en in het glas een Corsendonk Pater. De laatste bal is een pittige. De San Christobal heeft twee geheime wapens: chipotle pepertjes (heisse Scheisse!) en tequila. Het donkere en zoetige Negra Modelo bier paste perfect.

Het moge duidelijk zijn. De gehaktbal is hot! In al zijn creatieve verschijningsvormen is hij allang niet meer de verhuller van armoede. In vroeger tijden was het zo dat hoe meer brood, paneer of beschuitkruim er in de gehaktballen ging, hoe armer de mensen waren. De ‘stand van de gehaktbal’ had een soort Big Mac-index avant la lettre geweest kunnen zijn.

Volgend jaar bestaat de gehaktbal 400 jaar. Of het precies vierhonderd jaar is, is nog de vraag. Maar de bal is dan in ieder geval wel vier eeuwen bij ons bekend. In 1615 dook de gehaktbal voor het eerst op in de Nederlandse literatuur. Bredero schreef over een ‘frickedil’, een ronde bal of schijf van gehakt vlees wat als voorloper wordt gezien van de moderne gehaktbal. Die je dus niet dient te prakken.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"