http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Disney up your business

12 juni 2014    Lotte Elshout   

Blogger Lotte Elshout zou Walter Elias Disney graag een lintje opspelden, omdat hij zijn slogan waarmaakt. #dromen

Daar stond ik dan, een jaar of acht, hartje winter, klappertandend van de kou, inclusief een aan het gezicht gevroren snotpin, mezelf te vergapen aan de wondere wereld waar ik tijdens de avondparade in Disneyland in ondergedompeld werd. Geloof me, de zee van lichtjes op de stoet van praalwagens die aan mij voorbij kwam die avond viel in het niet bij de vele stralende kinderogen onder de toeschouwers aan de kant van de weg.

Het was een onvergetelijk weekend en mocht ik, geheel onwaarschijnlijk, ooit in de positie verkeren waarin ik iemand een lintje mag opspelden: Walter Elias Disney, steekt u vooral de borst vooruit. Eindelijk een bedrijf dat zijn slogan waar maakt. Welk ander bedrijf speelt het klaar om van generatie op generatie tot de verbeelding van miljoenen kinderen over de hele wereld te spreken? En bezit daarnaast het enige park waar, geheel in lijn met de slogan, dromen uitkomen?

Imagineering
Inmiddels weet ik dat de denktank achter deze magische wereld de imagineering tak van Disney wordt genoemd. De term imagineering stamt af van de woorden 'imagination' en 'engineering'. Er zijn een aantal stappen te onderscheiden in het designproces binnen de imagineering-tak die bij Disney geleid hebben tot een breed scala aan succesverhalen met betrekking tot producten en concepten met bijbehorende beleving.

Het designavontuur trapt af met de zogenaamde 'inspiration' fase. Deze fase daagt u uit af te stappen van de vaste paden die u dagelijks, zowel persoonlijk als zakelijk, bewandelt. Ga in innerlijk gesprek met uw vaste denkpatronen ('dat kunnen we niet') , vaste gewoonten ('dat doen we niet') en het zogenaamde 'bottom-line syndroom': een te grote focus op wat er onder de streep overblijft. Creativiteit heeft immers de ruimte nodig om groots te zijn. Het regelmatig organiseren of deelnemen aan een brainstormsessie, waar iedereen, op gelijk niveau, meedenkt over toekomstige en huidige bedrijfsvoering, producten of concepten, is een voorbeeld van hoe deze 'inspiration' fase tot stand gebracht kan worden. De fase na 'inspiration' is 'ideation', hierin wordt een idee concreet en ontstaat er een projectmatige omgeving waarin een idee verder wordt uitgewerkt. Tenslotte wordt het uitgerold en geïmplementeerd, dit wordt de 'implementation' fase genoemd.

De wereld van eten en drinken heeft meer gelijkenissen met de magische wereld van Disney dan u zo op het eerste oog zou denken. Maar het draait in beide werelden om het waarmaken, al dan niet overtreffen van verwachtingen. Daarnaast is er een overeenkomstige drang naar het ontwikkelen van innovatieve concepten en het creëren van de juiste ambiance. Of het nu om Mickey of meneer M&M gaat, beide zijn op dezelfde geheime missie: het aanspreken van zintuigen, geheugen en emotie. De missie is geslaagd wanneer klanten of gasten tevreden consumeren om vervolgens weer bij u terug te keren.

Een portie lef
Beste mensen, wat Mickey en meneer M&M kunnen, kunt u ook. Het enige wat u nodig heeft zijn een paar stoute schoenen om aan te trekken, een degelijke portie lef om de paden te laten voor wat ze zijn, om zo vervolgens een lekker potje te kunnen verdwalen. Voeg daar nog een paar eetlepels verbeelding, een handvol doorzettingsvermogen en een snufje geluk aan toe en u zult het zien: dromen worden werkelijkheid.  

Reacties

anonymous
Tim G - 12-06-2014 13:19
"flink zo Lotte "
anonymous
Nikki - 12-06-2014 14:22
"Knap geschreven Lotte! Ik kijk uit naar je volgende blog!"
anonymous
@JankeesRovers - 12-06-2014 16:51
"Top Lotte. Imagine a world full of Pelican Rouge top quality coffee at unexpected places."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"