http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Pop-portunisme

23 juni 2014    Wim Ballieu   

We moeten in Belgie maar eens wat meer pop-up zijn. Blogger @wimballieu geeft zijn no-nonsense visie.

Je kan er niet meer om heen, de pop-ups poppen je om de oren: ze zouden een symbool zijn van onze creativiteit en vrijheid. Vrijheid van plaats, vrij van vaste kosten, vrij om nieuwe concepten te proeven, vrij om nieuwe markten te betasten.

2 jaar geleden was ook ik één van de pop-uppers: een wilde gok om te kijken of een restaurant met enkel gehaktballen ooit levensvatbaar zou kunnen zijn. Maar heer, ik heb gezondigd: het had geen haar gescheeld of mijn o zo dierbare pop-up was bijna ontpopt tot een “echt” restaurant op diezelfde plaats. Nogal pop-portunistisch eigenlijk, dacht ik bij mezelf,… Hoewel… het gaf me de kracht, maar vooral de kennis om Balls & Glory aan te scherpen en verder uit te rollen in het pand van een verre kennis die ondertussen een vriendin geworden is. Ooit aan een zeer scherp geprijsde ter-beschikkings-stellings-overeenkomst van 3 halve dagen per week, later voor volle dagen aan een schappelijke prijs, om uiteindelijk een aardige marktconforme prijs neer te tellen zonder de voordelen van een klassiek handelshuurcontract.

We hebben tegenwoordig 2 NIET-pop-up-outlets, en onze pop-up van weleer verhuizen we volgende week naar een vaste stek. Maar ook in Knokke slaan we deze zomer gedurende 6 weekends onze tenten op voor een –u had het al geraden- pop-up. Een villa, veel kunstenaars, wat zeelucht… en een manier om nog eens aan te tonen hoe rock & roll we ons eigen merkje wel vinden. Best wel cool eigenlijk, niet zozeer om ons product/concept daar eens uit te testen, maar gewoon, omdat we het leuk vinden. En anders was de leegstaande villa toch maar een kankerplek geweest in het mondaine oordje, maken we onszelf dan wijs.

Pop-up school?
Maar waar ligt de grens nu eigenlijk? Stadsontwikkeling ondersteunen met tijdelijke restaurants, bars of -waarom niet - een winkelcentrum zoals Boxpark te Londen, vind ik best wel fijn. Online shops die zichzelf een tijdelijk gelaat geven tijdens de eindejaarsperiode is best wel interessant. Dat een tv-programma zijn deelnemers, maar vooral ook zichzelf gaat beschermen tegen niet in de tijd beperkte schadeclaims,… dat gaat er nog in. Dat een multinational met fancy frisco’s de leegstand, of althans een leegstand pand in de Parijse Marais-wijk bevolkt met een pop-up, why not? Soit, mits enige frons. Maar eenmaal jongeren-banken, interieur-multinationals, enz… zich tegoed doen aan een tijdelijk stekje met een ‘we doen alsof we een start-up zijn’-interieurtje, verloochenen we dan niet een aantal kern-waarden van het pop-uppen?

En mag een pop-up achteraan een Berlijns tuin wel vergeleken worden met een “pop-up” in de duurste winkelstraat van het land? En hoe ver mag je of moet je gaan met de inrichting van een pop-up? Ik weet het ook niet…

Neemt er dan niemand initiatief voor een pop-up school?

Sociale controle
De stad Gent nam laatst het initiatief om makkelijker een pop-up vergunning te krijgen,… Handig, al zijn me de regels en wettelijke bepalingen tot het uitbaten van een pop-up niet altijd even duidelijk, wat op zijn beurt weer mogelijkheden biedt om zich te verschuilen achter het voordeel van de twijfel. Vrijheid om jezelf als ondernemer uit te poppen dus, min of meer, waar je het wil, wanneer je het wil… en dat terwijl een Sinksenfoor en Tomorrowland net argwanend bekeken worden omwille van hun tijdelijke en zogezegde storende karakter.

Volgens mij worden pop-ups sociaal gedragen, door klanten, betrokken partners, buurt en ondernemer. Daardoor worden ze onderworpen aan een sociale controle die geen regeltjes nodig heeft om haar sociale functie waar te maken. Het gaat om fierheid, achter iets staan, in een doel geloven, maar ook om het creëren van win-win situaties, om een antwoord te bieden op vragen en behoeftes met duidelijk gedefinieerde waarden en normen.

We moeten in België maar eens wat meer pop-up zijn !

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"