http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Weg met onze denkwijze!

17 juli 2014      

Blogger @broncht over wat we van kinderen kunnen leren. Moeten we dan niet, net als hen de spelregels herschrijven?

Deze blog gaat over de natuurlijke leefwereld van kinderen en wat wij ervan kunnen leren. Over ons foutief denkpatroon. Over de wereld van volwassenen waar enkel beperkingen bestaan. Over de wereld van kinderen waar alles mogelijk is. En een beetje over mijn twee dochters.

Ze hadden namelijk een spelletje bedacht om zo vaak mogelijk de bal in de wasmand te gooien. Wat mij opvalt is dat ze bij mislukking de spelregels ‘on the spot’ aanpassen en veranderen. De andere speler had geen enkel moeite met die verandering. Aanpassingen en veranderingen werden niet in vraag gesteld en onmiddellijk aanvaard. Er is een onderling vertrouwen dat elke aanpassing en verbetering het succes ten goede komt.

Doelen
Niets bijzonders, zou je zo denken. Maar nu komt het: bij elk succesvolle worp werden de spelregels ook aangepast! En dit is nieuw voor mij. Je zou denken dat bij succes de gebruikte methode gehandhaafd wordt, maar dit is niet zo.

En toen begreep ik het. Het gaat kinderen niet om succes of mislukking. Het gaat hen om doelen. En elk doel brengt nieuwe mogelijkheden en nieuwe doelen.

Resultaten
Kinderen denken in termen van resultaten. Ze weten dat om hun doelen te bereiken, zij eerst door de vele obstakels langs de weg heen moeten. Een resultaat dat niet overeenkomt met wat ze willen, zien ze niet als een mislukking. Ze zien het als een obstakel dat ze moeten aanpakken, willen ze hun doel bereiken. Er is geen goed en fout in hun wereld, enkel wat werkt en wat niet werkt. Zo conditioneren ze zichzelf om resultaten op die manier te benaderen. Wat ze in feite doen, is een ‘mindset’ van kansen creëren. Ze weten dat elke actie tot een resultaat leidt waar ze geen directe controle over hebben, en ze moeten omgaan met dat resultaat in een poging om verder te gaan naar wat ze uiteindelijk willen.

Dit standpunt heeft een ongelooflijke impact op hun geloofssysteem. Omdat zij mislukking niet kennen, conditioneren ze zichzelf om te geloven dat elk resultaat hen alsmaar dichter brengt bij hun doel. Dit sterkt hen in de overtuiging dat ze hun doel zullen bereiken. Er is geen ‘wat als…’ maar enkel de zekerheid dat als ze blijven timmeren aan de weg richting doel en blijven leren van hun obstakels, zij er uiteindelijk zullen geraken. Onbewust begint dit geloofssysteem hun algemene filosofie te beïnvloeden. Ze beginnen te denken: "Als ik dit al kan bereiken, wat zou ik nog kunnen doen?'. En zo begint een continue cyclus van succes. Na een bepaalde tijd heeft ‘mislukking’ geen waarde meer en zien ze kansen in alles wat ze tegenkomen. En dan gaan ze naar school.

Mislukking
Ons opvoedingspatroon staat haaks op hun natuurlijk leergedrag. ‘Wij stigmatiseren mislukking’, zei ooit sir Ken Robinson. En dat is zo. Een 4 op 10 is in onze volwassen ogen ‘gebuisd’, terwijl een kind van nature dit resultaat ziet als ruimte voor verbetering.

Maar dit is een discussie voor een andere keer. Terug naar het spelletje van mijn twee dochters. Zo ging het eraan toe: eerst werd er beurtelings geworpen. Na een tijdje bedachten ze dat je bij elk succesvolle worp je aan de beurt bleef. Dit werd gauw ‘saai’ en dus ging bij elk succesvol worp de mand ietsje verder.

Na een tijdje was het verschil tussen mijn twee dochters te groot. De jongste kon het nooit halen van haar grote zus, en dus mocht ze vanop een kortere afstand beginnen. Want om succesvol te zijn is er een uitdaging nodig. Als je steeds wint, wordt het saai en is de fun weg, voor zowel verliezer als winnaar. Het is veel leuker als ze allebei winnen.

Concurrentie
Dit vind ik nog veel interessanter. In een cultuur die de wereld vaak als een gigantische concurrentie ziet, past deze denkwijze niet echt. In onze volwassen geest, zijn er winnaars en verliezers. En als iemand anders verliest, is dat een kans meer voor de winnaar. Maar deze mentaliteit van concurrentie is gebaseerd op een verkeerde premisse. Het gaat ervan uit dat de taart eindig is, dat meer succes van iemand gelijk is aan minder succes van een ander. Dat is uiteraard niet zo. Kijk maar naar de coffee scene. Barista’s danken hun succes aan de groeiende community. Hoe meer koffiezaken er komen hoe succesvoller ze elk worden. Wat zij doen is niet heel verschillend van kinderen. Ze delen hun kennis en hun ervaringen, hun resultaten. Spelregels worden ‘tailormade’ aangepast aan elk individu en niet andersom.

‘Le succès engendre le succès’, zei ooit kunstschilder en dichter Francis Picabia. Succes kweekt meer succes. Willen we succesvol zijn, en willen we dat ons succes tot meer succes leidt, dan moeten we anders gaan denken. Anders gaan gedragen. En net zoals kinderen de spelregels steeds herschrijven. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"