http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Terugblik #bestjobinfood

9 september 2014    Ido Essed   

When my baby smiles at me. Winnaar van #bestjobinfood @IdoEssed blikt terug op zijn Rio-avontuur.

Een week nadat ik terug ben gekomen van de #bestjobinfood in Rio ben ik nog steeds bezig met het verwerken van alle indrukken. Zoals ik al eerder schreef, wat een fantastische week. De vriendelijkste mensen, het lekkerste eten en natuurlijk zo nu en dan een caipirinha. Maar hoe zit het met de trends? Want daar ging het uiteindelijk allemaal om.

Onderschat
Laat ik beginnen met te zeggen dat het scouten van trends minder makkelijk is dan ik van tevoren had gedacht. Je moet jezelf volledig in de stad onderdompelen voordat je er de trends kunt herkennen. En daar is natuurlijk wat tijd voor nodig.
Wat dit proces vertraagde, was de taalbarrière. In Rio spreken de meeste mensen niet veel anders dan Portugees. Nou heb ik ontdekt dat ik na de nodige glazen cachaca een aardig woordje mee kan praten, maar je kunt moeilijk 24/7 laveloos door die stad gaan dwalen. Een goede tolk en gids is dan ook geen overbodige luxe.

Trends
In de loop van de week lukte het me uiteindelijk, met behulp van Mark, gelukkig wel om me een weg door culinair Rio heen te eten. Onderweg kwam ik een heleboel tegen. Genoeg om een heel trendrapport over te schrijven en dus ook veel teveel voor deze blogpost.

Mijn belangrijkste bevindingen op een rijtje;

Trouw aan traditie
Sinds jaar en dag begint men in Rio de dag met een vers vruchtensapje in een van de vele verschillende suco’s. Daarna lopen ze door naar een van de confeitaria’s voor een zoet broodje. Dit gebeurt al sinds mensenheugenis en ik zie het voorlopig niet verdwijnen.

Expansiedrang
Als een restaurant goed loopt in Rio, dan stampt men er binnen de kortste keren een tweede vestiging uit. Vervolgens een derde. En dan na de vierde ook nog een vijfde. Er wordt actief ondernomen, en met succes. Ik heb ontzettend veel - druk bezochte - lokale ketens gezien. Voor de chefs uit de haute cuisine is dat natuurlijk lastig, maar ook zij hebben er iets op gevonden. Zo opent Roberta Sudbrack van het gelijknamige toprestaurant binnenkort hotdogtent Suddog. En heeft superchef Claude Troigros, bekend van Olympe de afgelopen jaren CT Brasserie, Boucherie, Patisserie en Trattoirie geopend. Daarnaast heeft hij ook nog cateringbedrijf Atelier Troigros en samen met zijn zoon Thomas opende hij onlangs de tweede vestiging van burgerzaak TT Burger.

Local Sourcing
In Rio wordt bijzonder veel met lokale ingrediënten gekookt. Dat betekent niet perse dat er bij de overbuurman wordt ingekocht, maar vrijwel alles wat ik op de kaart tegenkwam, was afkomstig uit de directe of indirecte omgeving. Heel veel groenten uit de bergen om Rio heen. Fruit uit het Amazone gebied. Bier van lokale brouwerijtjes. En ga zo maar door. Men realiseert zich de rijkdom die de omgeving te bieden heeft en maakt daar dankbaar gebruik van.Dankbaar
Ik ben blij dat ik me heb kunnen verdiepen in de gastronomie. Het was een fantastische ervaring die ik nooit zal vergeten. Naast alle trends, is er verder nog één ding heel duidelijk geworden. En dat is dat ik aan één week niet genoeg had. Mij zien ze zeker nog een keer terug!

 

Tip: Waan je even in Rio de Janeiro en bekijk Ido’s dagelijkse verhalen tijdens #bestjobinfood hier:

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"