http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Aardappel anders in de Andes

13 oktober 2014    Karien Geurts   

Gezonde voeding voor de armste families in de Peruaanse Andes. Karien Geurts op bezoek bij een bijzonder project:

Opgegroeid met aardappelen bij het avondeten? Waarschijnlijk zat daar nog wel wat groenten bij en wellicht vlees. In de Peruaanse Andes blijft het bij alleen aardappelen, dag in dag uit. Met als gevolg dat één op de drie kinderen ondervoed is. Twee Hollandse meiden (Jolanda Buets en Simone Heemskerk) brengen daar verandering in en ik loop vier weken met hen mee.

De Indigenas

Misschien wel even belangrijk om te vertellen dat ik hier praat over de Indigenas, de oorspronkelijke bewoners van Peru, die zich op meer dan vierduizend meter in de bergen bevinden. Geen makkelijke groep om te bereiken, letterlijk en figuurlijk. De wegen zijn een grote uitdaging en van de negen dorpen waar Por Eso! werkt, zijn er drie tijdens het regenseizoen onbereikbaar. De wegen zijn smal, hobbelig en stoffig en de meeste chauffeurs hier vertrouwen meer in God of andere spirituele krachten dan in veiligheid of techniek. Op hoop van zegen dus.

Daarnaast spreken ze er Quechua (daar sta ik met m’n beste Spaans) en denken ze heel anders over begrippen als afspraken, tijd, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Geen eenvoudige klus dus voor twee Hollandse meiden met idealen.

Gezonde voeding voor de armste families

Het doel van de stichting Por Eso! (betekent Daarom!) is daarentegen wel heel eenvoudig: gezonde voeding verbouwen voor de armste families in de Peruaanse Andes. In de praktijk betekent dat een gefaseerde ontwikkeling van nu negen dorpen. In de eerste fase bieden ze hulp, materialen en kennis bij het bouwen van een tuinkas en het aanleggen van een biologische moestuin bij een school. Por Eso! heeft lokaal drie leraren in dienst die daar alle groepen leert hoe ze bio-intensief kunnen verbouwen.

De grond boven is verarmd en zelfs geïnfecteerd door de eenzijdige verbouwing van alleen aardappelen. Nu leren de kinderen hoe de grond op natuurlijke wijze te verrijken. Dat kool het bijvoorbeeld heel leuk doet samen met tomaat, dat een eenvoudig te maken knoflookwatertje bepaalde indringers op het verkeerde been zet en dat je versneld compost kunt maken door Bocashi (Japanse manier van snel fermenteren doormiddel van suiker en gist). 

Op die manier ontstaat een kas gevuld met prachtig donkere, rijke grond met de mooiste gewassen waar bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Al dat lekkers wordt tussen de middag bereid door de schoolmoeders zodat de kinderen met een volwaardige maaltijd weer naar huis gaan. Klaar om aan het werk te gaan op het land.

Restaurant Panza Verde

Extra groenten mogen mee naar huis of worden verkocht. Bijvoorbeeld met gesloten beurs aan Panza Verde, het restaurant van de stichting genaamd Panza Verde (de groene buiken) in Calca waar ik tenminste nog iets zinnigs kan betekenen. Daar werk ik in de bediening en geeft niemand er om dat m’n kleding vaal is van het wassen met bleek in koud water, ik op gympen loop en ik geen naambordje draag. Iedereen geniet er van het heerlijke biologische eten en de gemoedelijke sfeer. Neemt niet weg dat ik ondanks vijf jaar Van der Valk ervaring nog regelmatig in de stress schiet als het niet gaat zoals ik denk dat het hoort. Haha, hoe Nederlands is dat?!

De volgende fase is een kas voor de gemeenschap. Ook daar materialen, onderricht en begeleiding. De overheid heeft ook wel eens kassen gedoneerd, maar daar sliepen de mensen liever in en hingen er hun kleren te drogen. Begeleiding is erg belangrijk.

Eigen kas en groentetuin

Voor degenen die na vier jaar intensive begeleiding in de gemeenschapskas hebben bewezen dat ze dat goed begrijpen, kan het echt leuk worden. Namelijk je eigen kas en groentetuin bij je thuis! En de laatste fase is zelfs een nieuwe keuken. Por Eso! is erkend door het Ministerie van Onderwijs en Landbouw en mag dus in de officiële schooluren werken.

Verder werken ze samen met verschillende Peruaanse instanties en buitenlandse NGO’s. Eén daarvan (stichting Sembrando, van ex-presidents vrouw) heeft hen gevraagd de coördinatie van het plaatsen van de keukens op zich te nemen. Misschien moet ik het begrip keuken even toelichten: Dat betekent een stenen plek in een aparte ruimte waarbij de rook naar buiten gaat in plaats van naar binnen slaat, zoals nu het geval is.

Daarnaast maak je kans op een servieskast en een ecologische koelkast. Deze bestaat uit een houten kast met een emmer met zoutwater eronder zodat alles fris en hygiënisch bewaard kan worden. Ook de cavia's moeten op zoek naar een andere woonruimte, want daar is geen plek meer voor in de nieuwe keuken of onder het bed.

Forel kweken, respect!

Er is veel uitleg nodig over hygiëne en gezondheid. Het hoogtepunt voor ons is als we boven zijn en ze ons vol trots hun moestuin tonen en de totale reorganisatie van hun huishouden. Een dame is zelfs begonnen met het kweken van forel! Ja, het toenemende zelfvertrouwen is wellicht het allermooiste resultaat van het harde werken van Por Eso!. In een omgeving waar discriminatie en corruptie niet van de lucht zijn, gaat nooit iets vanzelf. Respect!

Wil je deze Hollandse meiden op weg helpen, kijk dan op de site om donateur te worden of wellicht heb je een ander idee om ze te sponsoren?

www.poreso.org

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"