http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Solliciteren is een beetje ondernemen… of was het omgekeerd

14 november 2014    Janne Wellens   

Ik moet eerlijk zijn, ik zag het niet aankomen.@JanneWellens over de gelijkenis tussen solliciteren en ondernemen.

We starten met studeren met dat één enkel doel, een diploma, en nog voor ik dat blaadje in ontvangst mocht nemen, hunkerde ik al terug naar mijn eerste verkennende stapjes in Gent. Mijn zorgeloos studentenleven heeft ondertussen plaats gemaakt voor veel frustratie en onzekerheid. Het is werkelijk verdwalen in een bos van vacatures, verzekeringen, huur betalen en solliciteren, veel solliciteren. Geen reacties, afwijzingen, lang aanslepende selectierondes en veel teleurstelling. Het is hard, maar met veel vallen en opstaan, blijf ik erin geloven. 

Een eigen horecazaak uit de grond stampen kent een gelijkaardig verloop. Het is zweten voor een broodnodige lening, strijden voor de ultieme locatie, knutselen tot het perfecte menu en belangrijkste van al, vechten voor de eerste trouwe klanten. Dat pril idee, die droom, evolueert zich langzaam tot een afgelijnd horecaconcept. 

Ondernemen, het is toch een beetje als solliciteren.

Groot of klein

Ruw geschetst is er enerzijds die wereld van de grote stijve bedrijven, de multinationals met doorgroeimogelijkheden en snel stijgende lonen. Langs de andere kant de kleinere organisaties waar er veel ruimte is voor creativiteit en fun, waar het hard werken is voor een bescheiden salaris. In mijn geval wegen de voordelen van het klein pionnetje in een gigantische onderneming toch niet op tegen de high pressure jobs in een start-up. Ik vraag me af in welke categorie een horeca-concept thuishoort, maar weet dat ik mijn middaglunch liever niet verorber in een bombastisch pand hartje Gent. Ik ben eerder nieuwsgierig naar die verdoken charmante plek, die opgewaardeerde locatie net een paar straten verder. 

Curriculum vitae 

Het is lang sleutelen en sukkelen met Indesign om mijn leven samen te vatten tot een zogenaamd curriculum vitae. Met een zwart-wit standaard A4’tje kom je namelijk nergens meer, toch niet in 2014. Jezelf bijscholen in alle mogelijke Adobe programma’s is geen overbodige luxe meer. Best van al heb je ook een online portfolio met inleidend filmpje van jezelf, als het zo even kan in 5 verschillende talen, tientallen referenties van voorgaande werkgevers en per 1000 volgers op twitter krijg je een streepje voor. Ik bedoel, er wordt eigenlijk nogal wat van ons verwacht.  Ja, je kan maar beter indruk maken, en veel, anders belandt je eten, net zoals mij knutselwerkje van een CV, in de prullenmand. 

Personalia

We kweken terug onze eigen groenten en fruit en ook de lokale kaasboer doet het tegenwoordig niet slecht. We smeren zelfs 3 strepen smurrie op ons gezicht voor een potje voetbal, maar onze moedertaal, mmm, hoe klinkt die again? Overal zie ik horecazaken met Engelse namen. Nu, dat tweetalig zijn, kan ik in een land als België best begrijpen, en Engels is een must en extra talen, ja in het meervoud, zijn een pluspunt. Alsof ik in elke job voortdurend van taal moet switchen, ik bedoel wisselen. 

We mogen best wel eens trots worden op ons Vlaamse taal, net zoals onze Nederburen al langer gebruik maken van korte Nederlandse bedrijfsnamen. Persoonlijk, verkies ik zelf recent geopende horecazaken in Gent als Gust, Publiek of Ma en Ik. Klinkt vertrouwelijk in de oren en geen discussie meer mogelijk over de uitspraak.

Ervaring

Er is sinds mijn vijftiende geen jaar verstreken zonder een weekend- of vakantiejob. Ik ging van de ene brasserie naar het andere café, van poetswerk naar orderpicking. Steeds op zoek naar iets anders, iets beters en ik heb ondertussen een waslijst aan ervaringen. Die 20 half jaarlijkse studentenjobs stonden vroeger nogal lelijk op een CV, maar jobhoppen krijgt stilaan een minder negatieve connotatie. Het getuigt van een goed aanpassingsvermogen, flexibiliteit en durf. 

Bij een nieuwe horecazaak zijn het dergelijke kwaliteiten die ik graag terug zie in zowel menukaart als interieur. Je persoonlijke ervaringen, herinneringen uit het leven en momenten waar je werkelijk iets uit leert. Niets leuker dan bijvoorbeeld viooltjes op te merken in het interieur, om ze nadien verwerkt te zien in een gerecht om er uiteindelijk achter te komen dat je deze bloemen vroeger plukte in de tuin van je oma. 

Ziezo, dat CV’tje, dat ondertussen uitgepuurde ideetje krijgt stilaan vorm. Dit is de aanzet, de eerst gelegde steen van mijn en uw toekomst en nog lang niet de laatste. Nog voordat er een likje verf aan te pas komt staat er nog een heel avontuur voor de deur. Maandag kan je verder ontdekken wat…

Reacties

anonymous
Ludo Vandeweyer - 15-11-2014 08:10
"Mooi geschreven Janne, 't is inderdaad moeilijk om een fatsoenlijk plaatske te vinden in die moderne jungle maar toch wens ik je veel succes en ................volhouden !!!! "
anonymous
Chris en jos - 15-11-2014 12:46
"Mooi verwoord je doet dat goed.de aanhouder wint janne veel succes!!!"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"