http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Culinaire maffia

19 januari 2015      

Valse recensies en redacties die positieve reviews afkeuren. Culinaire maffia, vindt chef @jeroendezeeuw.

Recensenten en recensiesites, ze zijn allemaal hevig in opspraak de laatste tijd. En dat is maar goed ook. Culinaire maffia is het in mijn ogen. Hun redactie bestaat vaak uit mensen die het in het vak net niet gered hebben omdat het te hard werken en te veel voor weinig is. Deze mensen gaan nu over de goedkeuring van recensies die over jouw zaak worden geschreven.

Te weinig onderbouwd

Op deze manier gaat de redactie bepalen hoe jou zaak in het daglicht staat en hoe de uiteindelijke beeldvorming en beoordeling gaat zijn. Vindt men op de redactie dat een recensie niet genoeg onderbouwd is, dan keurt men de review af. Is hij wel onderbouwd dan wordt hij geplaatst. Eerlijke benadering zou je zeggen, maar niets is minder waar. Het gaat regelmatig mis. Zoals bijvoorbeeld wanneer een goede recensie die goed onderbouwd is, toch niet wordt goedgekeurd omdat de redactie het op haar beurt niet goed genoeg vindt. Een slechte recensie komt er daarentegen zonder al te veel onderbouwing makkelijker doorheen. Dit ruikt toch enigszins naar censuur en in moderne tijden als deze zou dat toch niet meer moeten kunnen.

Illustere clubjes

Direct contact zoeken met de recensiesites is vaak lastig, het duurt weken voordat men reageert, laat staan dat ze iets aanpassen. Mailen heeft geen zin, bellen ook niet. Twitter wel, dat is zo lekker onpersoonlijk en past goed bij een organisatie dat gastvrijheid beoordeeld?! #Fail. Je mag wel een flink bedrag per maand betalen als je lid wil worden van de ‘illustere clubjes’, je zal dan ook zeker sneller geholpen worden en minder problemen hebben. Noemden ze dit bij de maffia niet ‘beschermingsgeld’?

Geen warenkennis

Er zijn er steeds meer ‘recesenten’ die met een iets te hoog geitenwollensokkengehalte in een restaurant gaan zitten en maar lukraak wat schrijven, omdat ze vooral worden gelezen vanwege de kritische, sensatiegeile doch ongegronde ondertoon van hun artikelen. Warenkennis ontbreekt aan alle kanten, Om over de wijnkennis nog maar te zwijgen. En je vraagt je wel eens af of deze types enige realiteitszin hebben door zichzelf te betitelen als recensent. Als je meer van hele varkens op een spit houdt en je gaat enigszins op niveau eten, dan is dat inderdaad teveel voor zo’n tere ziel. Een tweesterrenzaak afserveren omdat je niet lekker zit, maar vervolgens wel de toko van vrienden met een goed cijfer beoordelen in een landelijke krant. In New York doet men het anders: daar worden onterechte recensies voorgelezen door de desbetreffende chef en op video vastgelegd. De video verschijnt vervolgens op het web met genoemde uitleg en een respons op de foute of negatieve recensie. Ik zie mogelijkheden.

Trieste ontwikkeling

Daarnaast kamp je als chef tegenwoordig steeds vaker met zoiets als valse recensies. Mensen die het leuk vinden om neprecensies bij restaurants te plaatsen en vervolgens via privéberichten op social media ook nog je gasten te benaderen om te vertellen hoe slecht het restaurant wel niet is. Het gaat hier om mensen die nog nooit het restaurant bezocht hebben, maar wel graag een boodschap kwijt willen dat het een slechte ervaring was. Bij navraag wordt er niet geantwoord of word je agressief benaderd. Helaas ben ik daar onlangs zelf slachtoffer van geworden. Na rondvraag blijkt dat dit ook bij collega-restaurateurs regelmatig gebeurt. Een zeer trieste ontwikkeling, die helaas moeilijk tegen te houden valt.

Waar blijft het tegengeluid?

Gelukkig wordt er in het openbaar steeds meer aandacht aan dit soort praktijken besteed, maar ik vraag me toch af hoe lang we dit met z’n allen als chefs en restaurateurs nog pikken. Moeten we vriendjes blijven met iedereen, want dat is toch een beetje hoe het werkt in de gastvrijheid? Of mogen we zelf ook kritisch zijn, regels bepalen en grenzen gaan aangeven wat wel en niet geoorloofd is met restaurantrecensies? Als dat zo is ben ik van de partij!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"