http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Houden van mannen

7 maart 2015      

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Ze zijn eigenlijk maar lastig, die mannen van ons. Ze laten na het scheren hun haren achter in de wasbak, begrijpen niet dat ‘het gaat prima hoor’ een hint is voor het omgekeerde en doen niet aan Valentijnsdag omdat het toch maar ‘commerciële uitbuiting in deze consumptiemaatschappij’ is. Gelukkig zijn ze vooralsnog beter in het bekleden van hoge functies binnen het bedrijfsleven, al wordt dat ook steeds vaker betwist.

Geen melk, geen eieren, taaier vlees

In de wereld van voeding is het eigenlijk niet anders, of misschien zelfs nog erger. Naast dat stieren, beren, hanen en bokken hun instincten nóg minder in bedwang kunnen houden dan de ‘menselijke man’, geven ze ook nog eens geen melk, leggen ze geen eieren, en leveren ze taaier vlees met hier en daar een vervelend geurtje. Aangezien de natuur heel mooi in elkaar zit waardoor er bijna exact 50% kans is op zo’n vervelend mannetje, is het belangrijk dat er actief naar oplossingen moet worden gezocht hoe hiermee om te gaan.

Het ‘Boer versus Man’ debat op 8 februari in de Verkadefabriek, georganiseerd door de Brabantse takken van Youth Food Movement en Slow Food, zette precies dit probleem op de kaart. Verschillende belanghebbenden, van producent tot beleidsmaker en van wetenschapper tot leverancier, kwamen op deze middag bij elkaar om hun oplossingen te presenteren.

Belangrijke discussiepunten

In het eerste onderdeel ‘houden van mannen’ (en nee, dat gaat niet direct over liefde) werd het lastige gedrag van mannelijke dieren besproken. Mannelijke varkens, oftewel beren, mogen volgens de Nederlandse wetgeving niet meer worden gecastreerd in de reguliere varkenshouderij. Dit gaat vaak zonder problemen omdat de beren van tegenwoordig al rijp zijn voor de slacht voordat hun ‘pubertijd’ echt inslaat. Hier blijken echter de biologische varkenshouderijen wat meer last van te hebben, aangezien zij de beren langzamer laten groeien en deze elkaar vervolgens de oren af beginnen te bijten. Is het dan wel dierenwelzijn om ze niet te castreren? Moeten hier misschien verschillende afspraken worden gemaakt voor de biologische en de reguliere varkenshouderij?

Na een bijzonder hapje ‘coppa van beer’ werd de discussie met een nieuwe groep interessante sprekers voortgezet. Deze keer werd tijdens het onderwerp ‘het bijproduct man’ antwoord gegeven op de vraag: wat doen we met de bokken en de stieren, die geen melk produceren en waarvan er te veel zijn dan nodig is? De eerste oplossing lijkt een logische oplossing: wanneer er een ras is dat melk èn kwalitatief hoogstaand vlees kan produceren, kunnen beide geslachten optimaal worden gebruikt. Alleen blijft mannelijk vlees, zoals die van de geitenbokken, wat minder populair. Een oplossing zou het actief vermarkten van mannelijk vlees kunnen zijn. Door hun uitgesproken smaak en structuur zou je er juist iets bijzonders van kunnen maken. Aan de andere kant maakten we kennis met ‘sexed semen’; wat als je tot op 90% nauwkeurig kunt bepalen hoeveel nakomelingen van elk geslacht er geboren worden?

Naar elkaar wijzen

Eén ding is zeker, veehouderijen, retailers en de wetenschap zitten allen niet stil als het gaat om innovaties in de voedingsindustrie. Technologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol en beslissingen van de overheid zijn cruciaal voor de toekomst van de dierlijke man. Nieuwe initieven stuitten op verouderde wet- en regelgeving, maar in andere gevallen een hogere prijs, waardoor de bal uiteindelijk volgens sommingen weer bij de consument ligt. Eigenlijk is er één ding nog zekerder, en dat is dat vandaag alle gasten aan tafel en in het publiek ‘houden van mannen’ stiekem toch zagen in de versie met liefde.
 

Meer weten over dit onderwerp?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"