http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

8 juni 2015      

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Op 11 mei 2015 rijden mijn collega Frank en ik naar Vianen waar de jaarlijks door Koppert Cress, Miele en Food Inspiration georganiseerde wedstrijd Talent van de Toekomst plaatsvindt. Tijdens deze competitie strijden teams van de zwarte en witte brigade van verschillende MBO-scholen om de titel. De jury van beide brigades bestaat uit de top van de Nederlandse gastronomie en omdat ik vanuit Food Inspiration onderdeel ben van de organisatie van dit event, heb ik het voorrecht om dit jaar bij twee juryleden van de witte brigade, Jacob Jan Boerma en Edwin Vinke aan tafel te zitten.

64 gerechten

De deelnemers van de witte brigade zijn vanochtend om half negen al begonnen met koken. De opdracht van vandaag is het koken van drie gangen met vooraf een amuse. In minstens één van deze gerechten moet gebruik gemaakt worden van zoete aardappel. Met zestien teams in de running betekent dit voor de jury dat er 64 gerechten geproefd worden. De vakexperts letten op creativiteit, restverwerking, kooktechniek, cuisson, smaak, presentatie en opmaak.

Organic en vers

Nadat Jacob Jan en Edwin even hebben bijgepraat, komen de teams één voor één, maar soms ook met drie tegelijkertijd, hun amuses presenteren. Sommigen komen heel sereen over, maar het overgrote deel is toch wel nerveus. In veel van de amuses worden witte asperges gebruikt en ook watermeloen is een veel gezien ingrediënt. Eén van de teams laat in hun amuse de zoete aardappel al terugkomen. Ook wordt er door veel koks gebruik gemaakt van de oesterblaadjes van Koppert Cress. De klap op de vuurpijl is wel de laatste amuse die wordt voorgeschoteld. De enige vegetarische amuse is tegelijkertijd de meest spannende amuse volgens de twee juryleden. Het gerechtje wordt geserveerd op een bedje van stro, wat een ‘organic’ en vers gevoel bij ons oproept.

Asperges, vis en yuzu

Vanuit de amuses wordt gelijk doorgegaan naar de voorgerechten. Met zoveel gerechten moet er toch een beetje de vaart in worden gehouden. Ook bij de voorgerechten wordt veel witte asperge gebruikt, maar ook vis en yuzu zien we vaak terug.

Bataat in de hoofdrol

Voor we het weten volgen de hoofdgerechten. Opvallend is dat geen van de teams gevogelte heeft gekozen om mee te koken. De meesten kiezen voor een stuk rund- of varkensvlees. De vijftien teams die nog geen zoete aardappel gebruikt hebben laten dit ingrediënt in de piece terugkomen. Daardoor zien we vaak puree van bataat, maar ook chips van zoete aardappel komen voorbij. Ook orgaanvlees, zoals zwezerik, komt voorbij. Tijdens deze gang nemen ook juryleden Onno Kokmeijer en Rogér Rassin plaats aan tafel. Gedurende de eerste helft van de wedstrijd hebben zij de deelnemers op de werkvloer beoordeeld.

Onverwachte wereldgoal

Als de desserts tegen een uur of drie worden gepresenteerd wordt duidelijk dat het een lange dag is geweest voor de kandidaten. Sommige deelnemers zijn heel moe en laten dat ook in hun presentatie merken, anderen nemen een professionelere houding aan en blijven ondanks de slopende dag rechtop staan en presenteren met finesse hun dessert. Het eerste dessert dat wordt geserveerd ligt op een plateau boven op een kommetje. De jongen die het gerecht serveert trekt het plateautje weg en het dessert valt omlaag. Door de snelheid landt het gerecht in een prachtige compositie waarover Jacob Jan Boerma zei: ‘Het mooiste is, in de laatste seconde lijkt het alsof je het gerecht verknald, maar je maakt een wereldgoal.’ Een gewaagde actie die in dit geval goed uitpakt. De desserts zijn heel gevarieerd. We zien bijvoorbeeld chocolade en fruit, maar ook kruiden zoals kardemom.

Toptalent

Na het proeven van de 64 gerechten sluiten juryleden Erik van Loo en Dick Middelweerd zich aan bij het gezelschap en drinkt de jury als vervroegde toost op de winnaars vast een glas bubbels en bespreekt men de prestaties van de kandidaten met elkaar. Ik verwijder mij uit het gezelschap om nog een paar zaken voor de organisatie te regelen en meng me daarna tussen het publiek dat klaarstaat voor de bekendmaking van de winnaars. Volgens Jacob Jan hebben alle kandidaten vandaag geknokt en is hij trots dat er zoveel jong talent aan de wedstrijd mee heeft gedaan.

Die mening deel ik volledig met hem. De gerechten van de deelnemers zagen er fantastisch uit. Op de terugweg in de auto laat ik de dag bezinken. Ik heb zoveel gerechten langs zien komen. De creativiteit waarmee de deelnemers hun gerechten hebben vormgegeven verdient een dikke pluim. Deze talenten gaan een mooie toekomst tegemoet.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Super Sibaris

Is het al lastig om in Lima slecht buiten de deur te eten, bij Sibaris in Lima klopt werkelijk alles.

Picnic: de disruptive digitale supermarkt

@daveveerman is Customer Solution Advisor bij SAP Nederland en neemt de nieuwe supermarkt Picnic onder de loep

5 Seconds of Summer

Tijdens het zomerseizoen blijft je anders zo goeddraaiende restaurant leeg. Herkenbaar gevoel? Lees dan vooral verder.

Talent gaat mooie toekomst tegemoet

Tijdens @tvdtoekomst zit @Culiluci bij juryleden Jacob Jan Boerma @rest_deLeest en Edwin Vinke @krommewatergang.

Fucking Perfect? Fucking Respect!

Voor de documentaire Fucking Perfect over @SergioHerman vraagt @JeroendeZeeuw wat meer Fucking Respect.

Houden van mannen

Wat moeten we toch met die bokken, stieren en hanen? @megamarijke van @YFM_Br en @YFM_NL blogt erover.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Leonie Pluyter @Leoniepluyter
"In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018. https://t.co/ji1Zqpxl4a"

gerrit van elst @elst126
"RT @foodinspiration: Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien steed… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Food Inspiration brengt je de belangrijkste #foodtrends voor 2018. #Food #trend 04: #Hyperspecialisatie. We zien st… https://t.co/IS4v74kKZ2"

Dilmah Nederland @DilmahNL
"Food Inspiration over "de belangrijkste foodtrends voor 2018. foodtrend #03: Viva la terroirism! In 2018 geldt: hoe… https://t.co/QtEMsxpJWB"

Santa Chris @Alberti2Chris
"RT @anatlus89: Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been fun so f… "

Butchers @gwaunmeats
"A "slow roasted pork belly" recipe... looks delish! #foodinspiration https://t.co/K1YpXzBApj"

Laura Meerveld @laurameerveld
"Bouillon, de nieuwe koffie. [@brodoNYC] | | https://t.co/KgPSnWCH64 | https://t.co/3aoOYEMLRw https://t.co/cAwWBvl4XZ"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #03: Viva terroirism! https://t.co/izfrkcpcDM"

Deli2go_NL @Deli2go_NL
"RT @MaaikedeReuver: Bedankt voor de lunch en jullie verhaal @Deli2go_NL @BakerstreetNL @rogiersoetens! https://t.co/J2X1R1wGpS"